Jáhly, 1000 g
Popis
Jáhly jsou drobná žlutá semínka vyloupaného prosa. Patří k přirozeně bezlepkovým nutričně hodnotným obilovinám. Hodí se pro celou rodinu.
Vlastnosti a výhody: Jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Patří mezi přirozeně bezlepkové, zásadité a lehce stravitelné potraviny. Jsou bohatým zdrojem komplexních sacharidů, ale také vlákniny, která přispívá k normálnímu trávení.
Použití: Chutnají skvěle naslano i nasladko. Již dříve se běžně používali k přípravě jahelníku či škubánků. Dají se také smíchat s čerstvým nebo se sušeným ovocem nebo s oříšky a semínky. Variant existuje celá řada. Můžete je ještě ochutit kakaem, medem nebo sirupem. Takto si připravíte sytou a nutričně hodnotnou snídaní nebo svačinku. Naslano můžou sloužit jako příloha ochucená bylinkami a česnekem nebo sušenými rajčaty. Dá se z nich připravit i hlavní chod smícháním s restovanou zeleninou anebo masem.
Způsob přípravy: Jáhly se před vařením doporučují spařit horkou vodou. Nejdříve je propláchněte a poté vařte v osolené vodě v poměru 1:2 asi 15 - 20 minut, dokud se voda neodpaří. U receptů na sladko se dají jáhly uvařit také v mléce, získají tak jemnou krémovou chuť.
Administrativní zařazení: Obiloviny a výrobky z nich
Složení: Jáhly 100 %
Země původu: Rusko
Skladování: Skladujte na temném, chladném a suchém místě.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota: | 1474 kJ / 348 kcal |
Tuky: | 1,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 71 g |
z toho cukry: | 0,7 g |
Bílkoviny: | 13 g |
Sůl: | 0,02 g |
Druh | Semínka a obiloviny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.