Pohanka lámanka, 1000 g
Popis
Pohanka lámanka je vhodná spíše k přípravě kaší. Patří k přirozeně bezlepkovým nutričně hodnotným potravinám. Je loupaná mechanicky, a tím pádem si uchovává veškeré své živiny. Je snadná a rychlá na přípravu, velmi dobře stravitelná a navíc výživná.
Pohanka má svůj původ v Himálajích a k nám se dostala ve 12. století. Svůj název si získala díky pohanským nájezdníkům, kteří ji do Evropy rozšířili. Patří mezi přirozeně bezlepkové a lehce stravitelné potraviny. Pohanka chutná skvěle naslano i nasladko a je ideální na přípravu kaše. Dá se smíchat s čerstvým nebo se sušeným ovocem nebo oříšky a semínky. Variant existuje celá řada. Můžete ji ještě ochutit kakaem, medem nebo sirupem. Takto si připravíte sytou a nutričně hodnotnou snídani nebo svačinku. Naslano může sloužit jako příloha ochucená bylinkami a česnekem nebo sušenými rajčaty. Dá se z ní připravit i hlavní chod smícháním s restovanou zeleninou, houbami anebo masem.
Příprava pohanky je jednoduchá. Nejprve ji propláchnete a poté vaříte podobně jako rýži (15-20 minut), kdy na jeden díl pohanky připadají asi dva dílky vody. Pro šetrnější přípravu, stačí povařit 5 minut a poté nechat dojít asi 30 minut pod pokličkou.
Administrativní zařazení: | Obiloviny a výrobky z nich |
---|---|
Složení: | Pohanka lámanka 100 % |
Země původu: | Polsko |
Balení: | PP obal |
Skladování: | Skladujte na chladném a suchém místě. |
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota: | 1207 kJ / 356 kcal |
Tuky: | 2,4 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,5 g |
Sacharidy: | 69 g |
z toho cukry: | 1 g |
Bílkoviny: | 12 g |
Sůl: | 0,001 g |
Druh | Semínka a obiloviny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.